Steeds meer mensen kiezen voor het ondernemerschap

Geplaatst op

Tijdens het derde kwartaal is het aantal startende ondernemers flink gegroeid. De groei in dit kwartaal is 6 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. Maar liefst 43.000 ondernemingen zagen het levenslicht in het derde kwartaal. Deze informatie is 10 oktober gepresenteerd in de Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel. Het stijgende aantal ondernemingen gaat hand in hand met een daling van het aantal faillissementen.

De zzp’ers zijn met name verantwoordelijk voor de eerder genoemde groei. Het afgelopen kwartaal zijn er maar liefst 33.000 zzp’ers bij gekomen. Opvallend is dat er steeds meer deeltijd-zzp’ers bij komen. Dit zijn zzp’ers die minder dan 15 uur per week aan het zelfstandig ondernemerschap besteden. Dit strookt met de cijfers van het CBS. Zij meldden enige tijd geleden al dat steeds meer mensen kiest om naast hun werk in loondienst ook werk als zzp’er uit te voeren. Dit vooral ter afwisseling en persoonlijke ontwikkeling; financiĆ«le redenen spelen hierbij niet de hoofdrol. Deze startende zzp’ers krijgen vaak meer op hun bord dan waar ze van tevoren rekening mee hielden. Vooral de administratie wordt onderschat. Hier worden enkele nuttige tips gegeven voor startende zzp’ers.